mandag 30. august 2010

trening av valpen

Ser det er flere av dere som bekymrer dere for at valpen ikke er stuerein ennå. Det er helt normalt at valpen ikke blir stuerein første ukene en har den. Mange hunder kan bli opp til et år før dem er helt reine.

Viss dere er flinke til å ta dem ut etter sove, mat, lek, drikke osv, og belønner. Kan ikke få si det nok. Belønn ute, bruk gjerne ekstra gode godbiter som hunden setter stor pris på! :) Da skal dere se at det er ikke så langt unna :)

Burtrening er det bare fortsette som dere har gjort. Overhør ALL lyd. Ikke en gang se på valpen, straks den er stille så kan den få kos, godbit og tilsnakk. Lager den lyd igjen, stopp oppmerksomheten.

Noen ganger må dem bare hyle seg ferdig. I starten vil den hyle ei stund, før den gir seg, og setter i gang igjen. Etter som den ikke oppnår det den vil (ut av buret, godsnakking osv) så vil den gi seg fortere og fortere for så slå seg til ro.

Nå som dere har hatt valpen i over ei uke, så er det greit å gå i fra den i små perioder for dere som ikke er begynt med det. Den kan gjerne være våken å se at du går, men ikke i herjehumør. Ta det like før den skal til å sovne, når den er avslappet. Kan gjerne ha et tyggebein så den kan kose seg med. Gå ut av synet, er valpen stille gå fort tilbake, før den lager lyd. Om så du er borte bare i 2 sekunder. Dette kan du strekke etterhvert. Belønn valpen når du kommer tilbake. Så går du bort igjen, venter kanskje 3 sekunder denne gangen og går tilbake.
Om valpen bråker, venter du til den er stille før du går inn og belønner. Selv om den nå vil hyle i mange minutter, så må en ha et opphold å trekke pusten. Når dette lille oppholdet kommer, stikk hodet fram å ros valpen. Om den starter sirenen igjen, trekk deg tilbake. Da vil valpen lære, om jeg hyler, forsvinner matmor/far, om jeg er stille kommer dem. Da vil du få en hund som er stille når du er borte, i håp om at du kommer hjem til den :)

Når det gjelder kloklipp og børsting, aldri slipp valpen ut av armene før den er helt rolig. Når den ikke spreller, belønn med at den får gå fri. Når du børster, kan du holde et griseøre, eller en neve med godbiter så hunden spiser av, mens du forsiktig drar børsten over hunden. Da vil børsten bli betinget positivt.

I permen dere fikk, står det en treningsplan for hvordan klippe klør. Ta ei og ei, og belønn når hunden holder labben i ro. Om så dere klipper ei klo, eller en labb for dag i starten, er det bedre enn at det blir en kamp.

Håper dette kan være til hjelp for dere :) Bare ring, skriv mail eller tekstmelding om dere lurer på noe! :)

3 kommentarer:

  1. Gode råd og tips dette, skal bare få det til å fungere i praksis :-)

    SvarSlett
  2. Glemte forresten å fortelle at Emmie nå har lært seg å komme når vi roper på henne ved navn og det er moro. Får til mye med skinkeost :-)

    SvarSlett
  3. Dere må finne ut hva som fungere for dere :) Slik jeg har hørt så gjør dere en god jobb med Emmie!
    Så kjekt hun har lært seg navnet sitt! Flink jente (og "foreldre") det!! =)

    SvarSlett